ŞEBİNKARAHİSAR NEREYE BAĞLI..?
Şebinkarahisar’ın nereye bağlı olduğunu bilmeyen insanlara verilecek yanıtın Giresun Vilayeti olacağını bilmeye gerek olmasada, bir an düşünüp durunca sadece Şebinkarahisar diyebiliyoruz.
Vilayetliğinin iade edilmeyişi hala içlerinde ukde kalanlar, bu talihsiz kaderin İade ile son bulmasını büyük hayallerle beklemeye devam ediyor. Bu bir efsaneye dönüşüp, kimbilir ileride daha neler, neler anlatılacak. Karahisar kalesinden Karaboğa’nın sesi yankılanacak, Fatihin otağ kurduğu yerler gösterilecek, camilerinden okunan ezan sesleri, bir zamanlar ibadet edilen kiliseleri, coşkun, coşkun akan tarihi pınarları, Meryemana manastırının gerçek tarihi, Romalıların yaşayıp, yaşamadığı, toprağın altında yatan engin tarihi, birer, birer, dile gelip kitaplar dolusu yazılara konu olacak.
Atatürk’ün Şebinkarahisar adını vermesi, bir de Vilayet yapması, ama maalesef kısa süren o’tarihsel sürecin bir yasa ile son bulması, elbetteki tarih önünde hep sorgulanacak.
” Şebinkarahisar zamanında efendim işte şuraya da bağlıymış, yok buraya da..Hayır, hayır, en çok buraya bağlıymış. Yapma ya.. O’zamanlar İlliği elinden alınan ilçeler zamanla tekrar il olmuş ya onlar nasıl olmuşlar acaba..?” sözleri her yer de söylenir durur olmuş. Artık bitkin ve yorgun bir halde düşünmekten bitap düşen düşüncelilerde düşünmekten vaz geçmişler. Boş ver diyenlerin sayısı da artınca, kimbilir biri de çıkar Vilayet yapıyorum derse, mucize olarakta tarihte yerini alır.
Şebinkarahisar’ın yerel yaşam şartları ve koşulları, karadeniz ikliminden uzak coğrafi yapısı, farklı ekonomik, kültürel yapısı, örf, adet, gelenek ve görenekleri her ne kadar da sürdürülmeye çalışılsa da, Karadeniz den daha çok Orta Anadoluya bakan yüzü ayna gibi parlamaktadır. Tarihsel geçmişinden gelen bir çok özellikleri ile anlat, anlat bitmez.
Şebinkarahisar’dan sonra, Giresun’un deniz görmemiş yüzünde kalan Alucra, Çamoluk gibi ilçeleri de düşünecek olursak, Coğrafi yapılanmada bir Vilayetin gerekliliği alenen ortada gözükür iken, hiç ses seda çıkmayan, sesi çıkması konuşması gerekenlerin de kenardan, kıyıdan, köşeden seyirci gibi bakmasına da bir anlam vermek mümkün değil. Acaba neden..? sorusuna ise yanıt bulanlarınız olduğunu da çok iyi biliyorum.
Şebinkarahisar’ın Vilayeti Giresun’a bağlı olmasını göstermek üzere aralarında ki mesafeyi de kısaltmak ve ticari ağa katkı sağlamak üzere Eğribel tüneli’de vücuda getirilip bitirilmesine az kaldı. Ha gayret..Ha gayret..Bitti şunun şurasında ne kaldı ki.. diyenler..Aradan geçen uzuuuun yılları hesaba katmaz isek iyi iş çıkardılar diyenleri de biliyorum.
Eğribelle ilgili çok mühim bir günün akabinde yazdığım şiirim aklıma geldi. Fırsat bu fırsat yazımın içine de serpiştireyim dedim.
E Ğ R İ B E L
Bahar gelince açar rengarenk çiçekler.
Selama durur yükseğinden uçan kuşlar..
Türküsünü söyler, estikçe esen rüzgar..
Dağlar arasında garip kalmış Eğribel..
* * * *
‘Hasta düştüm’ der ‘baba’, ‘Vilayet ne yana..?’
Zemheride fırtına, Çığ düşmüş yoluna.
Sol yanını tutmuş sancı, gelde dayana.
Eğribel kapalı. Başın sağolsun Ana..
* * * *
Karahaber gelir, memleketten duyulur.
Bakmaz efendi.. Daha ne kadar uyunur.
Top atıldı bak, toplaşan yola koyulur..
Eğribel der, ‘Değmen gitsin böğrüm delinir..’
* * * *
Dediler ki gelmiş bakanı, bakmayanı.
Toplanmış ahali, doldurmuşlar meydanı.
Tez elden bite demiş, her dile geleni.
Eğribel der, ‘ Devlet baba uzat elini..’
* * * *
Bu gün dost, bayram var taşında toprağında.
Delinir dağlar, görünür ışık ucunda.
‘Bilmemki’ der, ‘hangi mevsimlerin sonunda.’
Eğribel der, ‘yollar şimdi benim koynumda..’
* * * *
‘Koşun’ der ‘uşaklar’, ‘Karahisar göründü.’
Alucra, Çamoluk, Suşehri de bilindi..
Anadolu ses verdi, sahilden duyuldu.
Eğribel der; Sağır kulaklarım açıldı..
* * * *
Selam sana Vilayet, elbet geleceğim.
Bir mektupta yazdım postaya vereceğim.
Dağlar yol verirse, kar, kış, demeyeceğim..
Kollar sıvalı, geliyorum der Eğribel.
* * * *
Güven’der, dövünme hiç, gel söyle, git söyle.
Bülbül ötsün, gül övünsün, türkünü söyle..
Vefa bil, dost kal, gelince çileler dile..
Eğribelinde gün gele beli doğrula..
Güven Gürbüz
28.Nisan.2015 Ankara.
Şebinkarahisar’ın Eğribel tünelinden aşarak Giresun’a bağlandığını bilenler daha çok olacaktır. Eğribel daha çok bağlayacak inşallah.
Metropollerde yaşayanların Şebinkarahisarlılara en çok sordukları sorunun “Nerelisin..?” , “Nerede burası”, ” Nereye bağlı” dediklerinde verilecek yanıtın her ne kadar da şöyleydi. böyleydi desekte, Şebinkarahisarlıyım yanıtı ile son nokta konacak. ” Vilayettik, Vilayet olacağız, gönlümüzde vilayet, Olmalı Vilayet, Olacak Vilayet vs.vs.vs..” sözleri daha çok konuşulacak ve dillendirilmeye devam edecek.
Vilayetliğin tez elden verilmesi dileğiyle bu haftaki yazımızı da sonlandıralım.
Ümitlerimiz bol olsun..
Güven Gürbüz..
22 Ağustos 2021
Şebinkarahisar – Ankara..